Renko-Seura r.y.

Tuotteet

Galleria

Renko-Seura r.y. - kotiseututyötä Rengon pitäjässä jo yli 60 vuotta

Renko-Seura on perustettu vuonna 1954. Toiminnan tarkoituksena on syventää kotiseutuhenkeä, paikallistuntemusta sekä kiintymystä omaan kotiseutuun.  Renko-Seuran näyttämö esittää Rengon historiaan sijoittuvia kuvaelmia.

Härkätien museo on Renko-Seuran ylläpitämä talonpoikaismuseo Rengon Pyhän Jaakon kirkon vieressä. Museo on perustettu vuonna 1964 vanhaan lainajyvämakasiiniin. Seura järjestää Renkoviikolla Jaakonjuhlan, jota on järjestetty aina seuran perustamisesta lähtien.

Vuonna 1965 Renko-Seuran aloitteesta pystytetty Niemisen veljesten muistomerkki sijaitsee Eskolankulmalla Härkätien varrella. Veljekset Niilo, Arvi, Olavi ja Viljo kaatuivat sodassa vuosina 1940 ja 1941. Muistomerkissä on poikien äidin koskettavat sanat: ”Kaikki mitä tapahtuu on otettava vastaan Jumalan kädestä”.

Rengon vaakuna

Yläkulmassa oikealla oleva Rengon kunnan vaakunan, joka sittemmin muuttui epäviralliseksi kotiseutuvaakunaksi Rengon liityttyä Hämeenlinnan kaupunkiin vuonna 2009, on piirtänyt Olof Eriksson 1953. Kultakentässä kävelevä punainen härkä, kantaen oikealla etujalallaan punaista lippua, jossa hopeasimpukka; härän sarvet, sorkat, ja nenärengas sekä lipputangon nuppi hopeaa.

Härkä viittaa vanhaan Hämeen härkätiehen, simpukka "Rengon Jaakon", apostoli Jaakopin, pitäjän keskiaikaisen suojelupyhimyksen tunnus.

Renko-Seuran hallitus 2018:

Puheenjohtaja Reija Nevala, sihteeri Antti Leinikka, varapuheenjohtaja Pekka Anttila.

Muut jäsenet: Mikko Heinonen, Hanna Hietala, Maija Pänkäälä, Heli Valaja ja Leenamaija Vattinen.

Renko-Seura 2019